“Κάθε ασθένεια ξεκινά στο έντερο” Ιπποκράτης

“Κάθε ασθένεια ξεκινά στο έντερο” Ιπποκράτης

Στην AyurVeda, το έντερο είναι το κεντρικό όργανο του σώματος. Η υγεία του εντέρου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των άλλων οργάνων και ολόκληρου του σώματος.

Τα καθήκοντα του εντέρου περιλαμβάνουν τον διαχωρισμό των τροφίμων, τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και ζωτικών ουσιών στο σώμα και την αποβολή μη εύπεπτων και χρησιμοποιήσιμων ουσιών από το σώμα.

Μόνο ένα υγιές έντερο μπορεί να εκτελέσει αυτές τις πολύ περίπλοκες εργασίες. Και μόνο τότε μπορούν όλα τα όργανα και οι ιστοί του σώματος να παρέχονται με τις απαραίτητες ζωτικές ουσίες.

Τι γίνεται όμως με την υγεία του εντέρου; Πιθανότατα δεν υπάρχει κανένας που να μην τον ενοχλεί η γαστρεντερική οδός συχνά. Ασθένειες και σοβαρές εντερικές παθήσεις επηρεάζουν σχεδόν όλους.

Η σύγχρονη ζωή δεν διευκολύνει ακριβώς τα έντερα μας. Μια υπερπροσφορά τροφίμων, χημικών πρόσθετων  που ο οργανισμός δεν μπορεί να επεξεργαστεί, το άγχος η έντονη βιασύνη, οι ακανόνιστοι χρόνοι γεύματος και τα τρόφιμα από ξένα κλίματα, άσκησαν τεράστια πίεση στην εντερική υγεία . Δεν είναι λοιπόν περίεργο που τα έντερα δεν μπορούν πλέον να κάνουν τη δουλειά τους ικανοποιητικά λόγω τέτοιων φορτίων.

Οι λειτουργικές διαταραχές είναι πολύ συχνές. Εξαρτώνται κυρίως από τις καθημερινές επιρροές όπως το άγχος, η διατροφή και οι κλιματολογικές συνθήκες. Τα συμπτώματα είναι συχνά πολύ μεταβλητά και μπορούν να μετριαστούν με απλές εφαρμογές. Σε αυτά περιλαμβάνονται ακανόνιστα κόπρανα, μετεωρισμός, κοιλιακός πόνος, κόπωση μετά το φαγητό κ.λπ. Εάν αυτές οι αλλαγές επιμένουν για χρόνια, μπορεί να προκύψουν οργανικές ασθένειες . Αυτές είναι ασθένειες όπως έλκη στομάχου, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή χολόλιθοι.

Θεραπεία για τα έντερα

Η AyurVeda υποθέτει ότι μόνο ένα υγιές έντερο μπορεί να διατηρήσει το υπόλοιπο σώμα υγιές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βελτίωση της εντερικής υγείας αποτελεί μέρος κάθε θεραπείας της Αγιουρβέδα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της διαταραχής, η θεραπεία για το έντερο μπορεί να αποτελείται από διατροφικές συστάσεις, μπαχαρικά, φαρμακευτικά φυτά, μέταλλα και προβιοτικά, εξωτερικές εφαρμογές όπως μασάζ και περιτυλίγματα και θεραπείες καθαρισμού.

Το έντερο προκαλείται συνεχώς και εκτίθεται σε τεράστιο στρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι λογικό να λαμβάνονται μέτρα για να διατηρείται το έντερο υγιές ακόμη και αν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα.

Μεμονωμένες διατροφικές συστάσεις

Συμβουλές για υγιεινή διατροφή γεμίζουν ολόκληρες βιβλιοθήκες. Η  AyurVeda συμβάλλει επίσης σε αυτό. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά στις περισσότερες μελέτες για τη διατροφή: Δεν ισχύουν όλες οι συστάσεις διατροφής για όλους. Η πεπτική δύναμη, η σύσταση και οι εποχές διαμορφώνουν μεμονωμένες διατροφικές συστάσεις. Ένα άτομο Vata χρειάζεται διαφορετικά τρόφιμα από έναν ισχυρό τύπο Kapha ή έναν ζεστό τύπο Pitta.

Η καθαρότητα των τροφίμων είναι υψίστης σημασίας. Επομένως, πρέπει να φροντίσετε να καλύψετε το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σας με τρόφιμα από βιολογική γεωργία. Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Το φαγητό πρέπει να επιλέγεται σε σχέση με την ατομική ανοχή .

Το έντερο είναι ένα κεντρικό όργανο στο σώμα μας και η φυσιολογική του λειτουργία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί σχεδόν αναπόφευκτα σε γαστρεντερικές διαταραχές. Αυτό οδηγεί στη συνέχεια σε διαταραχές και ασθένειες στο υπόλοιπο σώμα.

Όλες οι θεραπείες βελτίωσης της υγείας της Αγιουρβέδα ξεκινούν με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου.